Берт Хелингер

„Аз не се чувствам психотерапевт, а такъв, който служи на живота.”

Берт Хелингер

Работата на Берт Хелингер отдавна има международно признание. В много страни на света терапевти и консултанти ползват метода семейни констелации за разрешаване на различни житейски ситуации.

Широк спектър от международни семинари отразява живият интерес, предизвикан от неговата работа.

Берт Хелингер е роден през 1925 год. в Германия. Изучавал е философия, теология и педагогика. Работил е в състава на католически орден при зулусите в Южна Африка. След това е станал психоаналитик и под влияние на груповата динамика, първичната терапия, транзактния анализ и различни хипнотерапевтични методи е направил своя собствена форма на терапия – Семейни констелации. Тя която е намерила всемирно признание в много разнообразни сфери на живота – организационно консултиране, в медицината, в консултации по различни въпроси от живота и възпитанието, в духовното съпровождане в най-широк смисъл на тази дума.

Семейните констелации продължават да се развиват и днес, благодарение на Берт и Софи Хелингер. Новите наблюдения, открития и осъзнаване доведоха до Нови (духовни) семейни констелации. По този начин, областите на използване и ефективността от тази работа постоянно се разширяват и повишават.

Берт Хелингер има връчена награда – почетен гражданин на Мексико.

Предложен за кандидат за Нобелова награда за мир.

Берт Хелингер е написал повече от 100 книги, преведени на над 40 езика.

За работата на Берт и Софи Хелингер има десетки аудио и видео – записи.

Вече 10 години съществува възможност да се обучаваш директно от първоизточника – Берт Хелингер в Hellinger Leben Schule – Германия.